راهبند
راهبند
راهبند ها تجهیزاتی می باشند که در مکان های پر تردد که عمدتأ مسیر های ورودی کارخانجات, مجتمع های بزرگ ,عوارضی ها و پارکینگ های عمومی است. راهبندها از دو منظر تقسیم بندی می گردند. اول از نوع کارکرد و قابلیت و از روش دوم سیستم محرکه داخلی. از نظر نوع کارکرد یا به زبان بهتر شکل باز گشایی و انسداد مسیر به دو نوع راهبند اهرمی و راهبند ستونی تقسیم می شوند. راهبند اهرمی معمول ترین متداویل ترین و همچنین ارزان ترین نوع راهبند می باشد و به این ترتیب عمل می کند که یک دکل به ارتفاع تقریبی 1 متر به روی زمین به صورت قائم نصب شده و یک اهرم به طول های گوناگون مثلا از دو متر تا 8 متر مسیر عبور خودرو ها را محدود می کند. راهبند ستونی به نام بولارد نیز شناسایی می شود. این نوع راهبند به صورت استوانه هایی هستند که داخل زمین قرار می گیرند و با خارج شدن از سطح زمین مسیر تردد را مسدود می نمایند که البته گرانترین نوع هستند و لیکن به فراخور عوامل محیطی و یا معماری هر مکان مورد نظر قرار می گیرند. از نظر دوام بی نظیر ترین نوع راهبند به حساب می آیند. راهبند ها از نظر نوع سیستم محرکه به دو نوع راهبند الکترومکانیک و راهبند الکتروهیدرولیک تقسیم می شوند که الکترومکانیک میزان تردد در ساعت کمتری نسبت به نوع الکتروهیدرولیک دارد.
اکسس کنترل چیست؟ کنترل دسترسی چیست؟ اکسس کنترل چیست؟ کنترل تردد یا کنترل دسترسی و یا اکسس کنترل به لاتین ACCESS CONTROL به معنی مجوز ورود یا عدم ورود یک شخص یا گروهی طبق زمانبدی مشخصی از یک مانع فیزیکی مانند درب و یا گذرگاه و مانع غیر فیزیکی مانند گذرگاه نوری می باشد. در کل فلسفه کنترل تردد با بیانی دیگر این است که چه شخصی یا گروهی در چه زمانی مجوز دسترسی یا عدم دسترسی به یک درب یا گذرگاهی را داشته باشد. کنترل تردد از دو بخش کنترل تردد الکترونیکی شامل نرم فزارها و سخت افزارها ، و کنترل تردد فیزیکی که شامل گیت ها و یا دربهای اتوماتیک و یا دستی تشکیل شده است که در این مقاله تلاش شده تا به بررسی نقش تجهیزات الکترونیکی و نرم افزارها و عملکرد آنها در پدافند غیر عامل سازمانها و ارگانها پرداخته شود. همچنین در مقاله دیگری به بررسی نقش تجهیزات فیزیکی مانند گیت های کنترل تردد خواهیم پرداخت.\r\nکنترل تردد الکترونیکی برای یک فرد معمولاً از طریق کارت rfid و یا یکی از پارامترهای بیولوژیکی فرد و یا داشتن مجوز از قبل تعریف شده در سامانه امکان پذیر است. در برخی از مکان ها تردد تنها در یک جهت صورت می گیرد (ورود یا خروج). برای کنترل این نوع تردد می توان از نگهبان یا موانع فیزیکی(turnstile)استفاده کرد. درکنترل تردد می توان مجاز یا غیر مجاز بودن حضور افراد و یا خروج افراد را کنترل نمود. (مثلا کنترل در محل درب اصلی ساختمان).در امنیت فیزیکی هدف از کنترل تردد محدود کردن دسترسی افراد به اموال، ساختمان یا حتی یک اتاق است. کنترل تردد فیزیکی را می توان با استفاده از نیروی انسانی (نگهبان، مامور امنیتی یا مسئول پذیرش) یا از طریق ابزارهای مکانیکی مثل قفل و کلید یا ابزارهایی با تکنولوژی پیشرفته تر مثل سیستم های کنترل تردد پیاده سازی کرد.
ماهیت کنترل تردد چیست؟ سیستم کنترل تردد مشخص می کند که:چه کسی مجاز به ورود یا خروج است؟ محل های مجاز ورود و خروج کجاست؟و این افراد در چه زمانی اجازه تردد دارند؟به عبارتی دیگر چه کسی یا چه گروهی در چه زمانی یا چه زمانهایی از چه گذرگاه یا چه گذرگاه هایی می توانند عبور کنند.انجام این کار در گذشته با استفاده از قفل و کلید انجام می شده است.وقتی دری قفل می شود، تردد افراد از آن در فقط با داشتن کلید امکان پذیر است.در این سیستم ها کلیدهای مورد استفاده و ورود و خروج افراد ثبت نمی شود و کلید را می توان به راحتی کپی کرده و در اختیار افراد غیر مجاز قرار داد. در صورت مفقود شدن کلید و یا اتمام مدت اعتبار فرد برای استفاده از کلید، باید قفل را تعویض کرد.در کنترل تردد الکترونیکی، از کامپیوتر برای رفع این نواقص استفاده شده است. در این سیستم ها تعداد زیادی اجازه نامه را می توان جایگزین کلیدهای مکانیکی کرد. اعطای اجازه ورود برای افراد در سیستم های الکترونیکی با ارائه این مجوز یا کارت امکان پذیر است. بعد از صدور اجازه ورود، درب برای زمان از پیش تعیین شده ای باز شده و تردد ثبت می گردد. در صورت عدم صدور اجازه، در بسته مانده و این صحنه نیز ثبت می شود. در این سیستم می توان درب ورودی را مورد نظارت قرار داده و اگر درب با فشار باز شود و یا اگر برای مدت زیادی باز بماند، آژیر خطر به صدا در می آید.
نحوه کار سیستم کنترل تردد: هنگامی که کارت عبور مجاور دستگاه کارت خوان می شود، اطلاعاتی که معمولاً به صورت عدد و یا کد است، به مرکز کنترل ارسا ل می گردد. مرکز کنترل این اطلاعات را با اطلاعات موجود در پایگاه مقایسه کرده و پس از آن درخواست پذیرفته و یا رد می شود، در طی این فرایند اطلاعات مربوط به ورود و خروج نیز ثبت می شود.چنانچه اجازه ورود داده نشود، درب همچنان بسته می ماند. اگر بین اطلاعات ورودی و اطلاعات موجود در پایگاه مطابقت وجود داشته باشد، مرکز کنترل بر روی یک رله عمل کرده درب باز می شود و همچنین آژیر غیر فعال می گردد. معمولاً پذیرفته و یا رد شدن درخواست ورود با چراغ چشمک زن سبز یا قرمز مشخص می شود.توضیحات بالا به یک سیستم کنترل ساده و ابتدایی مربوط می شود. در این سیستم می توان کنترل تردد را به افراد مختلف واگذار کرد. مثلا اگر فرد (الف) اجازه تردد به اتاقی را داشته، اما فرد (ب) این اجازه را نداشته باشد، فرد (الف) می تواند این اختیار را به فرد (ب) واگذار کند. برای جلوگیری از بروز این اتفاق می توان از سیستم تایید دوگانه استفاد کرد. در این نوع سیستم، علاوه بر کارت و کد ورود، عامل دوم نیز مورد نیاز است.عامل دوم می تواند یک پین کد، یک کارت دیگر، یا ورودی بیومتریک باشد. این عوامل را می توان به طور کلی به سه دسته دستی (مثل کارت) رمزی (مثل پین کد) و مشخصاتی (مثل ویژگی های بیومتریک) تقسیم بندی کرد.\r\n\r\nبخش های مختلف یک سیستم کنترل تردد در یک سیستم کنترل تردد نقطه ورود می تواند یک درب، یا مانع فیزیکی (turnstile)، ورودی پارکینگ، آسانسور و... باشد که ورود با استفاده از این سیستم امکان پذیر می شود. معمولاً نقطه دسترسی یک درب بوده که این درب ورودی شامل چندین عنصر می باشد. مهم ترین بخش آن یک قفل الکترونیکی است. این قفل توسط یک سوئیچ الکترونیکی باز می شود. به جای انجام این کار توسط کاربر، معمولاً از یک ورودی استفاده می شود. این ورودی می تواند یک صفحه کلید، که باید رمز عبور از طریق آن وارد شود، یک کارت خوان یا یک سیستم بیومتریک باشد.کارت خوان به خودی خود درب را باز نمی کند، بلکه کد ورودی را به مرکز کنترل فرستاده و مرکز کنترل در این مورد تصمیم گیری می کند.برای بررسی وضعیت درب از یک سوییچ مغناطیسی استفاده می شود. این سوییچ بی شباهت به آهن ربای درب یخچال یا خودرو نیست. در این سیستم ها معمولاً ورود افراد کنترل شده و خروج آنها مورد کنترل قرار نمی گیرد. در جایی که خروج کنترل نمی شود (خروج آزاد)، ابزاری برای درخواست خروج (REX) مورد استفاده قرار می گیرد. این ابزار می تواند یک دگمه و یا آشکار ساز حرکتی باشد.وقتی این دگمه فشار داده و یا حرکتی در جلوی درب تشخیص داده شود، آژیر غیر فعال شده و در باز می شود. خروج از درب بدون باز کردن الکترونیکی آن، خروج آزاد نامیده می شود که یک مساله مهم امنیتی است. در حالتی که خروج آزاد مجاز نباشد، درب خروجی نیز قفل می شود.
مجوز عبور: مجوز عبور معمولا رمزی (مثل پین کد)، دستی (مثل کارت یا نشانه ورود) و یا مشخصاتی (مثل ویژگی های بیومتریک) یا ترکیبی از این ها می باشد. این مجوز می تواند یک کارت، کلید مجازی یا نوع دیگری از کلیدها باشد. کارت های مختلفی مثل نوارهای مغناطیسی، بارکد، ویگند، بی سیم های 125کیلو هرتز، کارت های هوشمند تماسی یا بدون تماس برای این منظور به کار می روند. سیستم های بیومتریک نیز از اثر انگشت، شناسایی چهره، شناسایی عنبیه، شبکیه، تشخیص صدا و یا شکل و حالت دست ها استفاده می کنند.سیستم های بیومتریک با پیشرفت دانش بشری، رشد و توسعه فراوانی پیدا کرده است، به گونه ای که با ظهور رایانه های پرقدرت امکان پردازش تصاویر در کوتاه ترین زمان ممکن و در نتیجه فرآیند کنترل بسرعت به انجام می رسد. در پردازش تصاویر، از شاخصه های خدادادی افراد، به گونه ای استفاده می گردد تا در صورت دستکاری در ظاهر چهره امکان شناسایی صاحب اصلی آن تسهیل گردیده است. شناسایی نقاط ثابت در هر چهره و محاسبه فاصله این نقاط ثابت از روش های مشخص شده این فن آوری به حساب می آید.جراحی پلاستیک، یک ابزار مناسب برای تغییر چهره به حساب می آید که در سال های اخیر خصوصا در کشور ما، در غالب زیباسازی چهره آنقدر پیشرفت کرده که در صدر آمارهای جهانی قرار گرفته است. این موضوع را می توان یک تهدید بسیار مهم امنیتی به حساب آورد، وقتی خرابه کاران و سارقان با تغییر چهره امکان ادامه فعالیت حرفه ای خود را تضمین می کنند تنها راه نهایی در امان ماندن استفاده از شاخصه های بیومتریک در کنترل دسترسی به شمار می آید.به همین خاطر تشکیل بانک اطلاعات بیومتریک پرسنل کلیدی از توصیه های مهم می تواند باشد. به کمک این بانک اطلاعاتی می توان ضریب کنترل صحت دسترسی را افزایش داد.
در این بخش به برخی از اشکالات رایج درزمینه راهبند میله ای اشاره شده و راه حل ممکن برای عیب یابی و تعمیر آنها بیان شده است.) راهبند چگونه خلاص می شود\r\nمعمولا برای خلاص کردن راهبند از آچار مخصوص و یا کلید استفاده می شود. آچار را در محل مربوط به خلاص کن قرار داده و آن را خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید تا جایی که به انتهای محدوده حرکت خود رسیده و بیشتر نچرخد. در این حالت راهبند خلاص شده و میله راهبند را می توان با دست حرکت داد. به منظور قفل کرد راهبند نیز باید آچار خلاص کن را در جهت عقربه های ساعت بچرخانید تا جایی که به انتهای محدوده حرکت خود برسد. در ادامه نحوه خلاص کرده برخی از انواع راهبند نشان داده شده است.
محل خلاص کن راهبند FAAC مدل B680محل خلاص کن راهبند FAAC مدل 615محل خلاص کن راهبند Genius مدل Spin-4 نکته: از وارد کردن فشار بیش از حد به آچار خلاص کن اجتناب کنید. احساس مانع در برابر چرخاندن آچار به معنی رسیدن آچار به انتهای محدوده حرکت خلاص کن می باشد بنابراین از ادامه حرکت دست برداشته و آچار را بیشتر نچرخانید. درصورت اعمال نیروی بیش از حد در سفت کردن خلاص کن، احتمال شکسته شدن آچار خلاص کن و یا مغزی خلاص کن وجود دارد. ) میله راهبند بالا رفته و پایین نمی آید\r\nدر این حالت بررسی بفرمایید که هنگام فشردن شاسی فرمان یا زدن دکمه ریموت آیا موتور روشن می شود یا خیر. در صورتی که صدای موتور به گوش نرسد احتمالا ایراد از فتوسل (چشم ایمنی) می باشد. برای رفع ایراد در این مورد باید ابتدا موقعیت قرارگیری گیرنده و فرستنده فتوسل را بررسی نمود تا به صورت صحیح در مقابل هم قرار گرفته باشند. درصورتی که همچنان ایراد برطرف نشد باید فتوسل و مسیر سیم کشی آنها به مدار فرمان توسط تکنسین تعمیرات راهبند بررسی شود.\r\n3) میله راهبند هنگام بالا یا پایین رفتن صدای غیرعادی دارد\r\nصدای غیرعادی هنگام بالا رفتن میله یا پایین آمدن میله معمولا به علت تنظیم نبودن فنر تعادل و یا هواگیری می باشد. این صدا که عموما در راهبندهای هیدرولیک شنیده می شود نشان دهنده وارد شدن فشار غیر استاندارد به سیستم محرک و سیلندر هیدرولیک می باشد. برای رفع این مشکل باید فنر تعادل را تنظیم نمود. به منظور تنظیم فنر ابتدا راهبند را خلاص کرده و میله راهبند را با دست تا زاویه ۴۵ درجه (نیمه باز)بالا بیاورید، سپس در حالت خلاص بودن راهبند میله را رها کنید. فنر تعادل باید وزن میله را جبران کرده و آنرا در زاویه ۴۵ درجه ثابت نگهدارد. در صورتی که میله به سمت بالا یا پایین حرکت کرد به کمک پیچ بالای فنر میزان نیروی آن را تنظیم کنید تا به حد تعادل برسد. بعد از انجام این کار میله را به سمت پایین آورده و راهبند را از حالت خلاص خارج نمایید.) میله راهبند بالا رفته ولی موتور خاموش نشده است.
در راهبندها معمولا حد ابتدا و انتهای حرکت به کمک لیمیت سوییچ ها تنظیم می گردد. در صورتی که پس از پایان حرکت میله راهبند موتور دستگاه همچنان روشن بود و یا دیرتر از حد استاندارد خاموش شود نشان دهنده تنظیم نبودن لیمیت سوییچ های ابتدا و انتهای حرکت می باشد. بنابراین باید ابتدا لیمیت سوییچ ها را تنظیم نموده و مجددا راهبند را راه اندازی نمود. انجام تنظیمات و راه اندازی دستگاه یک پروسه دقیق و حساس بوده و حتما باید توسط تکنسین تعمیرات راهبند انجام شود. ) میله راهبند هنگام پایین آمدن یکنواخت حرکت نمی کند ، در صورتی که میله راهبند هنگام پایین آمدن یا بالا رفتن حرکت غیریکنواخت داشته و اصطلاحا به صورت پله ای حرکت نماید ایراد از تنظیم نبودن فنر تعادل دستگاه می باشد. تنظیم فنر راهبند توسط افراد غیر متخصص ممکن است صدمات جبران ناپذیری برای این افراد بوجود آورد. لطفا با تکنسین فنی تماس بگیرید.\r\n6) میله راهبند در انتهای حرکت پایین آمدن به پایه نگهدارنده ضربه می زند ، اکثر راهبندها دارای عملکرد دو زمانه می باشند بدین معنی که حرکت ابتدا و انتهای میله آهسته می شود. به همین علت برای رفع این مشکل باید ابتدا موقعیت برخورد الاکلنگی به استاپ مکانیکی را تنظیم نمود و همچنین لیمیت سوییچ های تعیین کننده حرکت آهسته را تنظیم کرد تا پیش از زسیدن میله به انتهای بازه حرکت، سرعت میله آهسته شده و در نهایت موتور در موقعیت صحیح خاموش شود. انجام این تنظیمات باید با دقت و حوصله کامل و توسط تکنسین آشنا به اصول راه انداز راهبند انجام شود.
موقعیت پیچ تنظیم استاپ مکانیکی در راهبند FAAC مدل B680موقعیت پیچ تنظیم استاپ مکانیکی در راهبند Genius 7) راهبند تا نیمه باز می شود (میله راهبند کامل بالا نمی رود) درصورتی که پس از مدتی استفاده از راهبند، میله راهبند کامل بالا نرفته و در حالت نیمه باز قرار میگیرد. ایراد از برهم خوردن توازن قدرت موتور و نیروی فنر تعادل می باشد. در این شرایط ممکن است به علت مواردی نظیر نشتی روغن، قدرت موتور کم شده باشد بنابراین راهبند نیروی لازم برای بالا بردن فنر را نداشته باشد و یا فنر از حالت تنظیم خارج شده و یا شکسته شده باشد و در نتیجه وزن میله را متعادل نسازد. انجام عیب یابی در این موارد و رفع ایراد حتما باید توسط تکنسین تعمیرات راهبند انجام شود.